Kwas hialuronowy cena

Kwas hialuronowy (HA) został wyizolowany 70 lat temu. Jego miano pochodzi od szkliście przezroczystego wyglądu (z greckiego hyalos = szkło). Kwas hialuronowy wypada aż do grupy związków nazywanych glukozaminoglikanami. Związek ten rozpoczął swoją dynamiczną karierę w kosmetologii kiedy stwierdzono, że w miarę starzenia jego kompozycja w skórze zmniejsza się kwas hialuronowy cena
. Glukozaminoglukany w pełni z elastyną i kolagenem są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak ciało natomiast karnacja. Glukozaminoglukany w połączeniu spośród białkami stanowią większą akt macierzy pozakomórkowej.
HA sławę zawdzięcza z racji zdolności utrzymywania nawilżenia skóry.Połowa całego kwasu hialuronowego zawartego w organizmie człowieka znajduje się w skórze. 3/4 motłoch naszego ciała stanowi kit, HA utrzymuje znaczną części tej wody (wodę hydratacyjną) w organizmie czysty kwas hialuronowy. Kontroluje także liczebność płynu tkankowego, zawartego w macierzy pozakomórkowej.
Zawartość HA w skórze maleje razem spośród wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również skrzenie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu oraz dystrybucji HA. Jak jeden mąż ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi aż do charakterystycznych zmian starczych.
Badania wskazują, że najmniejsze cząsteczki kwasu HA korzystnie wpływają na odbudowę uszkodzonego naskórka (otarta cera ponownie wieko się nabłonkiem).
Działanie nawilżające HA związane jest kwas hialuronowy cena
spośród nader silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w zwykły sposób osłania skórę, tworząc klisza na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, efektywnie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami aż do pierzchnięcia, zbyt wysuszoną. Wygładza, poprawia gibkość, ujędrnia. Prawidłowo nawilżona powłoka rogowa naskórka staje się z większym natężeniem przepuszczalna gwoli substancji czynnych.
Roztwór kwasu hialuronowego ze względu swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym aż do stosowania nośnikiem gwoli rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje aplikowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH.
HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu – podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie).
Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Stężenie w kosmetykach
Do 100% – przypuszczalnie znajdować się stosowany wprost na skórę, niemniej obok bezpośrednim stosowaniu można odczuwać pokrycie skóry filmem, ergo też zalecamy stosować w stężeniu do 20%.
Przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić zanim dostępem bezpośredniego światła, powietrza zaś wilgoci.

Advertisements